SMF: En ekonomisk översikt är din riktlinje

Av
Julie Dorthea Bøge & Jeanna Lindstedt

Hur viktigt är det att företag har en ekonomisk översikt?

Kanske viktigare än vad de flesta omedelbart tror. Det kan mycket väl vara så att du varken är redovisningskonsult eller revisor och därför har ett naturligt intresse för siffror. Men som företagare är det dock viktigt att ha koll på sina siffror. Det är först då du kan driva och utveckla ditt företag. 

Innan du börjar tänka att det krävs ett helt års prenumeration på Excelkurser och en stor del av din redan knappa tid, vill vi skingra dina bekymmer. För det handlar om helt vanligt sunt förnuft: En löpande översikt över dina siffror. 

Vi har samlat sju olika små och medelstora företag och fått deras syn på varför en ekonomisk översikt i realtid är avgörande om du vill bygga ett starkare företag. 

Jag startar varje dag med att titta på mina siffror. Varje morgon när jag kommer in tittar jag på hur stor omsättningen var igår. Hur mycket spenderade vi på marknadsföring igår? Så för mig är det en del av den dagliga verksamheten att veta hur mycket pengar vi spenderar och hur mycket pengar vi får in. Det går inte att komma ifrån. Om man inte har en översikt så vet man inte hur det går, vad som behöver förbättras eller vad man ska investera mer eller mindre i - så det är absolut nödvändigt. 

Aske Buemann, CEO & Co-founder, TaxHelper

Det är en av de viktigaste sakerna för ett företag, utöver den produkt du har att göra med och hur bra du är på att göra det du arbetar med. Så det handlar om ekonomisk översikt. Det är stommen i ditt företag. Det är det som håller dig stående. Om du ska ta dig framåt och skapa tillväxt så behöver du veta vilka poster du har, vad de kan bli och vilka utmaningar som kan uppstå. Om du ska skapa tillväxt, vara en glad företagare och sova gott om natten måste du ha en bra översikt över dina siffror. 

Joakim Siefert, Partner & Sales Manager, PhoneAlone

Jag tycker det är viktigt och jag tror att många nystartade företag glömmer bort vikten av det och försöker skjuta iväg det. Men det är oerhört viktigt att förstå vart man befinner sig ekonomiskt och hur man faktiskt kan ha kontroll över sin ekonomi.   

Alexandra Andhov, Associate professor & Lawyer, Dealflow

Det är A och O. Mitt fokus i mitt företag är inte bokföring och översikt över min ekonomi för det inte det jag arbetar med. Men om du inte har en översikt har du inget företag. I slutändan handlar det om pengar. Om du inte vet hur det är uppbyggt så har du inte en chans. 

Annemette Møhl, Co-Founder Borbaki

Om man som företag inte har en ekonomisk översikt så vet man inte vilka möjligheter man har till att exempelvis kunna expandera till nya marknader, utveckla nya produkter eller om man har resurser till att anställa fler personer. Man måste ha en helhetsöversikt, annars kan man inte fatta strategiska och väl genomtänkta belsut.  

Sebastian Vedel, Regional Sales Director, Napier

Jag tror det är avgörande. Det är något alla startups bör vara oerhört uppmärksamma på eftersom man som nystartat företag fokuserar på drift av verksamheten, kassaflöde och förmodligen framförallt på utveckling mer än på ekonomin, så en översikt är ett viktigt verktyg. 

Jacob Tordal Bols, CCO, Yodaway

Det är hela grunden för att vi ska kunna bedriva en meningsfull verksamhet, och det är hela grunden för att skapa finansiering. 

Martin Karsten Nielsen, CEO, Alvenir

Citaten är en del av vår samlade playbook för redovisningskonsulter, företag och banker med fokus på hur vi optimerar ramen för samarbete.
Ladda ner gratis här